Már a következő MX-5-ös is elektromos lesz?

2019.11.30. 14:44

A Mazdánál fontolgatják az MX-5 villanyosítását, de nem feltétlenül a szigorodó szabályok miatt.

12

A Mazda sportkocsija könnyű súlya miatt szinte azon ritka sportkocsik közé tartozik a piacon, amely megúszta a downsizingot és a hibridesítést is. A következő, NE generációnál már ez nem biztos, hogy így lesz, de az eddigi nyilatkozatok más ívet követnek, mint amit ilyenkor várnánk, ugyanis nem feltétlenül a szigorodó károsanyag-kibocsátási normák miatt gondolkodnak a Mazdánál a villanyosításon.

"Olyan autókat kell készítenünk, amik miatt a tulajdonosok nem kell attól tartaniuk, hogy ártanak a környezetüknek" - mondta Hirosze Icsiro, a Mazda motorfejlesztési vezetője az Autocarnak. Az egyik irány nyilván egy elektromos változat lehet, viszont a sok akkumulátor miatt félő, hogy így az MX-5 az egyik legfontosabb erényét, az alacsony súlyt bukná el. Ennek ellenére kicsit úgy tűnik, hogy kommunikációban már megkezdték az ügyfelek puhítását. Ikuo Maeda dizájn-főnök szerint a sportautó-rajongók szempontjai változnak és "meg kell vizsgálniuk a jövőben, hogy milyen irányban gondolkodik a társadalom". 

Bárhogy is lesz, a Mazdánál nem engednek az MX-5 eredeti értékeiből és csak úgy lehet belőle elektromos változat, hogy a súlyt alacsonyan tartják. Ehhez viszont lehet, hogy várniuk kell a szilárd elektrolitos akkumulátorok elterjedéséig, amit viszont jelenleg a legoptimistább gyártók is inkább a 2030-as évek elejére ígérnek.