Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Rányomtatnák a rendszámot a gyorséttermi csomagra, így tudni lehetne, ki dobta el

2019.12.08. 08:09

Az angol farmereknek elege lett a földjeikre hajított egyszer használatos kajás dobozokból, egy eredeti ötlettel vennék el a szemetelő autósok kedvét attól, hogy az ablakon kihajítva szabaduljanak meg az efféle hulladéktól.

bet

A Telegraph-on jelent meg egy cikk arról, hogy egyes angol farmerek és farmereket tömörítő szervezetek milyen ötletet próbálnak meg átvinni a döntéshozókon az utak mellett eldobált szemét miatt. A gazdáknak, különösen az állattenyésztőknek sok gondjuk akad a szemétből, ami nem csak ronda, de az azt befaló haszonállatokra is veszélyes lehet. És ugyanígy veszélyezteti a vadállatokat is a mérgező csomagolás.

A jelenség egyértelműen visszavezethető a gyorséttermekre. Leginkább azok a gazdák érintettek, akiknek az ilyen, külön csak autósokat is kiszolgáló (drive thru) éttermek pár kilométeres közelében van a földje, az első pár kilométeren szóródik ki ugyanis a legtöbb ilyen szemét. Állítólag a péntek és a szombat esték után a legrosszabb a helyzet. A talán leginkább érintett vállalat, a Mcdonald's erre azt mondja, ők nagyrészt újrahasznosítható csomagolásokkal, poharakkal dolgoznak, és hogy tele van kukával az éttermeik környéke, bár ezzel pont azt nem magyarázták meg, hogy mi lesz az autókkal messzire vitt szemét sorsa.

betd

A gazdák azt szeretnék, hogy a gyorséttermek valamilyen módon nyomják rá annak az autónak a rendszámát a csomagolásra, amit kiszolgálnak az autós gyorssávjaikban. Lehetne ez látható módon, de akár rejtetten is, mondjuk úgy, hogy csak UV-fény alatt lehessen visszakövetni, kihez tartozik az út mellett talált szemét. Ezek szerint még nem tiszta, hogy a szégyenérzetére akarnak hatni, és azt elérni, hogy ne dobják el az autósok a csomagokat, vagy inkább a későbbi büntethetőség a cél. Látva, hogy mekkora káosz van a Brexit körül, hiába tűnik jó ötlenek a gazdáké, valószínű nem lesz erről hamar hatósági döntés. 

(a HVG találata)