Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

Rekordszinten jegyezték a katalizátorok alapanyagát

2019.12.14. 15:34

Rekordszintre emelkedett a palládium jegyzése pénteken. Év eleje óta már közel hatvan százalékkal drágult a palládium, ami sok egyéb mellett az autókatalizátorok elsődleges fém alapanyaga.

gp SDC10062

A londoni fémtőzsdén (LME) a palládium unciánkénti ára 0,8 százalékos csökkenéssel, 1923,14 dolláron zárt, napközben azonban rekordszinten, 1979,95 dolláron is jegyezték.  A palládium legmagasabb ára már jóval meghaladja az arany csúcsát, amit 2011-ben állított be 1921,17 dollárral.

A palládium ára a pénteki gyengülést megelőzően 15 kereskedési napon át folyamatos emelkedéssel zárt. Ebben részben szerepe volt annak, hogy a Dél-Afrikai Köztársaságban, amely a világ második legnagyobb palládium termelője, már több mint egy hete komoly áramkimaradások vannak. A legnagyobb helyi áramtermelő cég ezt azzal magyarázta a napokban, hogy csak úgy tudja kielégíteni a megnövekedett keresletet a rendszer összeomlása nélkül, hogy egy-egy körzetet lekapcsol a hálózatról.

A palládium az év eleje óta 57 százalékkal drágult, és a Citigroup elemzői szerint 2020 közepén már akár 2500 dolláron is jegyezhetik a kínálat szűkülése miatt. A világ vezető palládium termelője Oroszország, amelyet Dél-Afrika követ. A palládium egyebek között a levegőszennyeződést csökkenteni képes autókatalizátorok elsődleges fém alapanyaga.