Visszatér Oroszországba az Opel

2019.12.18. 12:44

Még a General Motors vonta ki az Opel márkát Oroszországból, a Krím-félsziget orosz fennhatóság alá vonása miatt bevezetett gazdasági szankciók, illetve az ezek miatt kialakult autópiaci összeomlás hatására.

Egyelőre két Peugeot alapokra épülő modellel indul az Opel-forgalmazás Oroszországban: a Grandland X szabadidő-autó mellett a Zafira Life kisbuszt kezdik forgalmazni. Ez utóbbit ráadásul helyben is gyártják, ami azért lehetséges, mert a műszakilag azonos Peugeot Traveller előállítására már korábban berendezkedtek Kalugában. Ugyanez az oka, hogy az Opel Vivaro – a Zafira Life teherszállító rokona – 2020-tól szintén elérhető lesz Oroszországban.

A tervek szerint ez csak az első lépés, a következő években teljes kínálatot szeretne kiépíteni a márka. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a német autómárka elég jól csengő név Oroszországban, így egyértelműen növelheti a PSA csoport eladásait a régióban.

Az Opelt a következő években több ázsiai, afrikai és latin-amerikai piacon is be kívánják vezetni: 2022-ig húsz országban bukkan fel a márka, amelynek a tevékenységét a General Motors fennhatósága alatt elsősorban Európára korlátozták.