A Volvo eladja japán leányvállalatát

2019.12.19. 14:04

A svéd teherautó-gyártó, a Volvo Group megválik egyik leányvállalatától. Az UD Trucks, amely korábban a Nissan Diesel néven működött, legnagyobb riválisa, az Isuzu kezébe kerül, viszont ezzel együtt stratégiai együttműködés kezdődik az Isuzu és a Volvo között.

quon

Az Isuzu durván 2,3 milliárd dollárt fizet a Volvónak az UD Trucksért, amelyhez a svéd gyártó csomagban jutott hozzá a Renault Trucks részeként, akárcsak az amerikai Mackhez. A japán teherautó-piacon azonban olyan éles a verseny az elemzők szerint, ami már a nyereség rovására megy – állítólag ezért is döntöttek úgy, hogy megválnak a japán részlegtől. A most aláírt szándéknyilatkozat másik fele azonban hosszabb távon talán még lényegesebb: az Isuzu és a Volvo technológiai partnerként is együttműködik a jövőben. Ez pedig kölcsönös előnyökkel járhat, mivel az Isuzu a kisebb áruszállító modellek a területén a legerősebb, a Volvo ugyanakkor inkább a közepes és nagy teherautók piacán erős.

A részletes tervekkel egyelőre adósak a felek, de még durván fél év, mire véglegesítik a megállapodás feltételeit – addig nyilván az is kiderül, hogy milyen mértékű együttműködés várható az Isuzu és a Volvo között.