Önműködő töltőrobotokat fejleszt a Volkswagen

2019.12.28. 17:36

Egészen futurisztikus és ijesztő irányba indult el a Volkswagen az elektromos autók töltésével. Mi lenne ha az áruház parkolóban nem nekünk kéne megkeresni a töltőket, hanem a töltő keresne meg minket. Elég leparkolni az elektromos autónkat, a letöltött és regisztrált alkalmazáson keresztül hívni robotot, aki hoz magával egy akksit, miközben szenzorokkal és kamerákkal megkeresi az autót. Az alkalmazáson keresztül engedéllyel kinyitja a töltő-csatlakozót, és egy kis karral felcsatlakoztatja a töltőt az akkumulátorunkra. 

A robotok által cibált akksik 25 kilowattórásak, így egy nagyobb autót nem képesek feltölteni. De mondjuk abban az fél-egy órában amíg vásárolunk, egy ötven százalékot simán rádobnak mondjuk egy Leafre. Ráadásul ha a pakk lemerül, akkor a robot azonnal visszaviszi a helyére tölteni, és hoz egy másikat, ami fel van töltve. A töltő karral egész ügyesen elérik az autó oldalát, így még az sem lehet gond, ha közel parkolnak a töltőnyíláshoz.

A projekt vezetője Mark Möller azt mondta, hogy ezekkel a robotokkal azt a problémát akarják megoldani, hogy az elektromosautó töltése ne legyen olyan helyhez kötött. Innentől nem lenne gond, ha lezárnák a töltő parkolót, vagy egy nem elektromos autó beparkolna oda. Ha nem is tölt fel teljesen, de percek alatt is sok kilométer kerülhet az autókba, mert a robotok 50 kW-os gyors töltésre is képesek, és önmagukat is tudják ilyen tempóban visszatölteni.

A töltő robot egyelőre koncepció, viszont Möller azt nyilatkozta, hogy minden terv a kezükben van, és meglehetősen gyorsan el tudják kezdeni kiépíteni nekik a rendszert.