Hangszertokban csempészhették ki tokiói otthonából a szökevény Nissan-vezért

2020.01.02. 07:26

Továbbra sem tudni, hogyan szökött meg Japánból a pénzügyi visszaélésekkel vádolt és óvadék ellenében szabadlábra helyezett Carlos Ghosn, a Nissan autóipari konszern korábbi elnök-vezérigazgatója, a japán sajtó szerdai jelentései szerint sehol semmilyen hivatalos nyoma nincs annak, hogy a libanoni-francia üzletember elhagyta az országot; egy híradás szerint hangszertokban csempészhették ki tokiói otthonából.

Egy csellótok. Illusztráció
Egy csellótok. Illusztráció

Ghosn a hét elején közleményben jelentette be, hogy Libanonban van, de arról nem árult el semmit, hogyan került oda. A japán sajtó szerint egy magánrepülőgép repült Törökországba Japán egyik regionális repülőteréről Ghosn szökése idején. A szökés körül rengeteg a kérdőjel, a kamerákkal körülvett tokiói ingatlant látszólag nem hagyta el, de állítólag az egyik felvételen látható, ahogy egy zenekar távozik az épületből, ahol állítólag koncertet adtak. A legvalószínűbb az, hogy Ghosn egy nagyobb hangszer dobozában hagyta el a házát, és valaki egyszerűen elcipelte, a 167 centiméter magasra becsült és vélhetően elég hajlékony üzletembert - írja az Index.

Stephen Givens jogász, a japán jog szakértője szerint az eddig ártatlanságát hangoztató Ghosn szökésével egyértelműen bűncselekményt követett el, és így már soha nem térhet vissza Japánba anélkül, hogy börtönbe kellene mennie. A szakértő szerint Ghosn így patthelyzetbe került, és élete hátralévő részében aligha hagyhatja majd el Libanont. A tokiói körzeti bíróság pedig visszavonta Carlos Ghosn óvadékát, így a japán hatóságok lefoglalhatják azt a 1,5 milliárd jent (mintegy 4 milliárd forint), amelyet az üzletember óvadékként helyezett letétbe.

Carlos Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe, később szabadon engedték, majd ismét őrizetbe vették. A vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Libanonba érkezését bejelentő közleményében arra hivatkozott, hogy azért menekült el Japánból, mert a japán igazságszolgáltatás szerinte elfogult, eleve bűnösnek tekintették és túszul ejtették őt, alapvető emberi jogait semmibe vették, és az "igazságtalanság és üldöztetés" elől menekült el a távol-keleti országból.

Libanoni részről azt közölték, hogy Ghosn legálisan lépett be az országba, francia útlevelet és libanoni személyi okmányt mutatott fel a határon. Franciaország igyekezett tisztázni, hogy nem tudják, Ghosn hogyan használhatott francia útlevelet. A libanoni származású üzletembernek francia, libanoni és brazil útlevele is van, de elvileg a japán bíróság mindet lefoglalta.