A Bosch megreformálná a napellenzőt

2020.01.07. 13:06

Virtual Visor-nak nevezte el a Bosch azt az új megoldást, amely kiválthatná a napellenzőt, méghozzá úgy, hogy közben kiküszöbölheti annak hagyományos hátrányait.

A napellenző régóta a személyautók természetes kelléke: lehajtásával csökkenthető annak a veszélye, hogy a sofőrt elvakítja a szemből érkező közvetlen napfény, de egyben ki is takarja a látótér egy jelentős részét. A Bosch mérnökei azonban találtak egy jobb megoldást: a lehajtható keretbe egy átlátszó LCD panelt helyeznek, amely úgy sötétül be egy kis területen, hogy csak a sofőr szemeire vetüljön árnyék. Így minimális látótér esik ki a használatakor, de a vakításgátló funkciót tökéletesen ellátja.

A szükséges technológia egy ideje tulajdonképp már adott volt: az arcfelsimerés már vagy egy évtizede része a digitális kameráknak – ez kell hozzá, hogy meghatározzák a lefedendő területet – és az LCD-árak is elég alacsonyak hozzá, hogy egy ilyen egyszerű, hatszög-mezőnként sötétíthető változat gyártása ne okozzon gondot.

A Bosch szerint több autógyártóval is tárgyalnak már a Virtual Visor szériagyártásának lehetőségéről, de arról egyelőre nem esett szó, hogy ez mikor valósulhat meg.