Vision AVTR: ötletparádé a Mercedestől

2020.01.07. 10:23

Különös együttműködés eredménye a tanulmányautó, amelyet a Mercedes mutatott be Las Vegasban: a kialakításában a Mercedes formatervezői mellett állítólag az Avatar második részének alkotógárdája is részt vett. Nem csoda, hogy a ma Mercedeseire csak az autón felbukkanó világító jelvények emlékeztetnek.

Az alacsony, de egybeszabott, organikusnak tűnő forma eleve nem mindennapi jelenség, de a fánk-alakú kerekek, az átlátszó ajtók és a virágszirmokra emlékeztető ülések teszik az összhatást igazán érdekessé. Egyértelmű, hogy a tervezőknek semmilyen módon nem kellett igazodniuk a valóságos igényekhez.

A tanulmány természetesen teljesen önvezető, a technikával való kommunikációt pedig vetített kezelőfelületekkel oldották meg. A hagyományos kezelőszervek egyébként sem volnának elegendőek az irányításhoz, hiszen a gömbölyű kerekek révén az AVTR nem csak hosszirányban képes mozogni, de 30 fokos szögben oldalazhat is.

A hajtáslánc más szempontból is érdekes: az elektromos energiát olyan akkumulátor tárolja benne, amely tengervízből párolt sóoldatból és mezőgazdasági hulladékból előállítható grafénből áll. Mivel nem tartalmaz ritka fémeket, az újrafeldolgozása is egyszerű. A tanulmányba elvileg egy 110 kWh-s csomag kerül, amely 700 km megtételéhez elegendő energiát tárol – legalábbis elvben. A gyakorlatban úgy 10-15 évbe telhet, amíg gyártásba kerül, legalábbis a Mercedes akkumulátor-fejlesztő részlegének vezetője, Andreas Hintennach szerint.

Akad még az AVTR tanulmányon néhány érdekes részlet, például a tető hátsó részén kialakított apró, hatszögletű légterelők, amelyek a jármű aerodinamikai tulajdonságainak menet közbeni változtatását szolgálják a Mercedes tervezői szerint.

Egyelőre nem tudjuk, hogy a show-autónak a CES után lesz-e még szerepe másutt – például felbukkan-e a második Avatar filmben – de a közeljövő Mercedeseire aligha lesz nagy hatással az, amit felvonultat.