Csöbörből vödörbe: Ghosn Libanonból sem teheti ki a lábát

2020.01.11. 07:56

Az eddig szívélyes libanoni hatóság is bekeményített: a Renault-Nissan-Mitsubishi egyesülés egykori vezére, Carlos Ghosn nem utazhat el az országból.

Ghosn Gate

A hatóságok Ghosn szerdai sajtótájékoztatója után hozták meg a döntést, akkor az üzletember még nyitottnak nevezte a kérdést, hogy tovább utazik-e a jövőben. Brazil és francia állampolgársága révén ez a két ország is szóba jöhetett továbbutazási célpontként, főleg, hogy egyiknek sincsen kiadatási egyezménye Japánnal, ahol decemberi akciója után már szökéssel is vádolhatják.

Ha nem volna eddig is elég szövevényes Carlos Ghosn helyzete, akkor íme egy újabb adalék. A France 24 szerint a libanoniak elővennék Ghosn egyik 2008-as ügyét, amikor Izraelbe utazott. Ez önmagában nem tűnne súlyos bűnnek, azonban Libanon ellenséges országként tekint Izraelre, ennek keretében állampolgárainak törvényben tiltja az odautazást. Alapesetben nehezen hinnénk, hogy ebből komolyabb ügy kerekedne, viszont az a tény, hogy Ghosn üzletelt is egy ellenséges országból származó emberrel, már elég indíték lehet ahhoz, hogy Libanonban is vádat emeljenek ellene.