Hiába emelték fel, így is fennakadnak a teherautók a hírhedt durhami skalpolón

2020.01.12. 12:43

Több mint tíz éven át nézte az internet hónapról-hónapra, ahogy a hülyeség hídjaként is ismerté lett vasúti híd előtt egymás után akadnak fent a teherautók. Egy erre ráállt blog 148 skalpolást videózott le tíz év alatt a durhami aluljárónál, mígnem a közigazgatásnál rászánták magukat és októberben megemeltették a hidat húsz centivel. Nem mondjuk, hogy hiába, de három teherautót már így is elkapott a legenda.  

A karolinai Durham vasúti hídját egy Jürgen Henn nevű helyi juttatta világhírhez. Henn volt az, akinek 2008-ban feltűnt, hogy a szűk aluljáró magasságjelzőjét az átlagosnál gyakrabban találják telibe mindenféle magas járművekkel, de leginkább bérelt teherautókkal. Ezután csinált egy honlapot, amit a magasságjelző magassága után (11 láb 8 hüvelyk (3,5 méter)) elnevezett 11foot8.comnak. Ide gyűjtötte éveken át a több szögből felvett baleseteket. Sőt, egy ideje már a neten árulja a híd alatt összeszedett mindenféle skalpdarabkákat.

Henn az átépítést is lekövette. Ebben a videójában látható, hogyan megy egy ilyen hídemelés. A legjobb az a sínpárt megemelő monstrum 5:30-nál, ami rögtön a zúzottkövet is bedolgozza alá.

A hidat 8 hüvelykkel emelték meg, ami nagyjából húsz centi. Így lett a 11 láb 8 hüvelykes magasságból 12 láb 4 hüvelykes (a tizenkettes számrendszer miatt nem 12,6). A fentin kívül még két teherautót fogott az átépítése óta, azaz egyelőre ugyanolyan tempóban gyűjti az áldozatait, ahogy alacsonyabban tette. Igaz, ezek már nem azok a beszorulós, nagyot roncsoló fennakadások, mint eddig voltak, inkább csak enyhe skalpolások.