Jelentős létszámleépítést tervez az Opel

2020.01.14. 15:55

Az indok egyszerű: az Opel vezérigazgatója szerint javítani kell a cég versenyképességét. Ennek érdekében közel 14%-kal csökkentik dolgozóik számát a következő évtized során.

opel rüsselsheim

Ahogy a PSA korábban többször is kijelentette az Opel felvásárlása óta, nem terveznek gyárbezárást, viszont a munkahelyeket szinte kivétel nélkül Németországban szüntetik meg. A leépítések Rüsselsheimben, Eisenachban és Kaiserslautenben lesznek. Első lépcsőben 2100 főtől szeretne szabadulni a cég 2025-ig, ennek érdekében önkéntes távozási programot hirdettek. Ezen kívül 2029-ig további két lépcsőben 2000 főt bocsátanak el, legalábbis erről állapodtak meg a szakszervezetekkel.

A PSA az Opel felvásárlása óta egyértelműen arra törekszik, hogy szabaduljon a felesleges kapacitástól, és ezzel a magas költségektől, de ez nem egyszerű feladat, mivel a cégre komoly politikai nyomás nehezedik, amely a leépítések ellen hat. Az Opel jelenleg mintegy 30 ezer főt foglalkoztat, ezen belül mintegy 16 ezren dolgoznak a cégnek Németországban.