Kínai akkumulátorgyártó vállalatban vásárol részesedést a Volkswagen

2020.01.18. 13:16

A Volkswagen AG húsz százalékos részesedést készül vásárolni a kínai Guoxuan High-tech Co. Ltd. akkumulátorgyártó vállalatban - értesült a Reuters hírügynökség a cégekhez közel álló forrásoktól.

mutmu

A német autóipari konszern részvénykibocsátás révén szerez részesedést a sencseni tőzsdén jegyzett kínai vállalatban. Az ügyletre heteken belül sor kerül. A Guoxuan 2,8 milliárd dolláros piaci tőkeértéke alapján a 20 százalékos részesedés vásárlása 560 millió dollárjába kerülhet a Volkswagennek.

A hírügynökséget tájékoztató források szerint a felek már megállapodtak a befektetésben, mindössze a részvénykibocsátásra és a részvények árazási mechanizmusára vonatkozó új, rugalmasabb szabályozás életbe lépésére várnak. A befektetést követően a Volkswagen lesz az elektromos autókhoz akkumulátorokat gyártó kínai vállalat második legnagyobb részvényese.

A Guoxuan részvénye a maximálisan megengedett 10 százalékos árfolyam-emelkedést érte el pénteken a Volkswagen befektetési szándékának ismeretében. A Volkswagen elzárkózott az értesülés kommentálásától, a Guoxuan és a kínai értékpapír felügyelet pedig egyelőre nem válaszolt a Reuters által feltett kérdésekre.

A VW évi 1,5 millió teljesen elektromos és plug-in hibrid autó értékesítését tűzte ki célul 2025-re Kínában. Ennek érdekében partnerével, a kínai SAIC Motor vállalattal 2,5 milliárd dolláros beruházással elektromos autókat gyártó üzemet létesített évi 300 ezres tervezett gyártókapacitással. Folyamatban van egy elektromos autókat gyártó üzem építése is a kínai JAC Motor vállalattal együttműködésben, valamint a FAW Group vállalattal közös üzemének átalakítása elektromos autók gyártására.