Az internet mentette meg a napelemes autót

2020.01.21. 06:12

A befektetők hátat fordítottak a Sono Motorsnak, ezért fordultak ismét a közösségi finanszírozás eszközéhez, és úgy néz ki, ez jól működött: kevesebb, mint két hónap alatt összejött az 50 millió eurós célösszeg.

A Sono Motors nevét nem először halljuk: három éve már bemutattak egy elektromos hajtású kisautó-prototípust, napelemes tetőszerkezettel. Akkor azt tervezték, hogy a gyártást 2019-re elkezdhetik, ehelyett nemrég majdnem megszűnt a cég. „Újra és újra szembesültünk vele az elmúlt hónapokban, hogy a pénzügyi befektetőknek mennyire más céljaik vannak, mint nekünk... Az agresszív növekedési célok nehezen egyeztethetők össze a fenntartható közlekedést célzó koncepciónkkal.” - fogalmazott a cég igazgatója, Laurin Hahn. A pénzügyi befektetők állítólag arra igyekeztek rávenni a céget, hogy módosítson a Sion nevű modellen, a túlzottan magas gyártási költségek miatt.

Az internetes gyűjtés egyelőre arra elegendő, hogy a Sono Motors fennmaradjon, de most azt mondják, a gyártás 2021-ig most már biztosan nem kezdődhet el. Ráadásul az sem egyértelmű, hogy 50 millió euró elegendő lesz a gyártás beindítására. Azt viszont jól bizonyítja az összeg, hogy manapság mekkora bizalmat élvez minden kezdeményezés, amely a fenntarthatóbb közlekedés felé mutat.