Fájdalmas spórolás jön a Nissannál?

2020.01.30. 06:07

A Nissan kapcsán ugyan többet hallottunk mostanság a Renault-val folytatott hatalmi kötélhúzásról, mint bármi másról, pedig gazdasági téren is nagyon nagy bajban van a cég. Állítólag van megoldási tervezet is, amely elég sok áldozatot követel.

uchida speaking

A Reuters értesülései szerint a japán autógyártó új vezetősége agresszív költségcsökkentést tervez. Megszabadulnának 4300 irodai munkahelytől, elsősorban Európában és Észak-Amerikában és bezárnának két autógyárat is, így 2023-ig mintegy 4,4 milliárd dollárt spórolnának.

Ezek azonban csak a leglátványosabb lépések: a Nissannál állítólag a kínálatot is megrostálnák, hogy jóval kevesebb típus, illetve típusváltozat készüljön, ami szintén a költségek csökkenéséhez vezetne.

A Reuters szerint a döntést már novemberben meghozta az igazgatóság, bár egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Ám a hírügynökség egy névtelen forrásra hivatkozva azt írja, a helyzet nagyon veszélyes. „Lépünk, vagy végünk van!” - jellemezte a helyzetet a Nissan vezetés egyik tagja.

A probléma gyökere állítólag az, hogy számos típus akad, amely messze a várakozások alatt teljesít, és a Nissan teljes gyártókapacitásából ennek köszönhetően közel 40%-ot nem tudnak kihasználni.