Nem lesz több Frankfurti Autószalon?

2020.01.30. 10:57

Egész pontosan 70 éves hagyomány szakad meg azzal, hogy az IAA szervezője, a Német Autógyártók Szövetsége (VDA) elviszi a rendezvényt Frankfurtból.

gbc

A rendezésért hét város adott be pályázatot, amelyek közül a VDA végül Berlin, München és Hamburg ajánlatát minősítette megfontolásra érdemesnek, Frankfurt mellett Köln, Stuttgart és Hanover pályázatát utasították el első körben. A döntés nagyon meglepte a frankfurti városvezetést: azt mondják, arra azért mindenképp számítottak, hogy az első kiválasztási körön túljutnak.

A Frankfurti Autószalonnal hasonló problémák adódtak, mint minden hasonló rendezvénnyel. Az internet elterjedése előtt az ilyen autószalonok voltak a típusbemutatók elsődleges helyszínei. Ám mostanra a legtöbb gyártó inkább szervez élőben közvetített saját eseményt, és egyre kevesebb a szalonokra tartogatott meglepetés. Ennek megfelelően az érdeklődők száma is csökken: a Frankfurti Autószalonra 2015-ben még 931 ezren látogattak el, 2017-ben 810 ezren, 2019-ben pedig már csak 550 ezren.

Valószínűleg a VDA döntése is ennek a jelenségnek szól elsősorban: az új helyszínnel is igyekeznek megújítani a rendezvényt, amelyet 1951 óta szinte változatlan formában tartottak meg Frankfurtban.