Akkumulátor-gyártó céget alapít a Toyota

2020.02.04. 12:03

A Prime Planet Energy and Solutions nevű új vállalkozás célja, hogy ellássa akkumulátor-cellákkal az autóipart. A technológia a japánok régi partnerétől, a Panasonictól érkezik, de az új cégben a Toyotáé lesz a vezető szerep. A hivatalosan április 1-én induló vegyesvállalat 51%-ban a Toyota, 49%-ban a Panasonic tulajdona lesz, és a tervek szerint több mint ötezer dolgozót foglalkoztat majd.

pana prismatic

Adódik az összehasonlítás a Panasonic és a Tesla közös akkumulátor-gyárával, amely a Gigafactory-n belül működik, de van néhány jelentős eltérés. Egyrészt a Toyota-Panasonic vegyes vállalat nem kizárólag magának gyárt majd, de a tervek közt szerepel más autógyártók kiszolgálása is. Másrészt míg a Teslánál hengeres cellák készülnek – elsősorban 20700-as szabvány cellák – addig a Prime Planet hasáb formájú Li-ion akkumulátorokat gyárt majd. Ezek elvben jobb helykihasználást tesznek lehetővé, viszont hűtési szempontból kevésbé kedvezőek a hengeres celláknál.

Nem ez az első közös Panasonic-Toyota vállalat, amelyet akkumulátorok fejlesztésére és gyártására alakítottak: 1996 óta működik a Primearth EV Energy nevű cég, amely a Toyota hibridjei számára gyárt akkumulátorokat.