Tovább marad piros a lámpa, ha dudálnak

2020.02.13. 17:57

Itthon is jellemző, hogyha nem indulsz el lámpaváltás után 1 másodperccel, legalább egy valaki tövig nyomja a dudáját és melegebb éghajlatra küld. Indiában még vészesebb a helyzet.

audi-traffic-light-information-display

Mumbai a világ egyik legnépesebb városa a közel 20 millió fős lakosságával, így az irtózatos forgalmi dugók mindennaposak. Nem tetszésüket a sofőrök folyamatos dudaszóval fejezik ki, ami roppant zavaró lehet az ott élők számára, hiszen óriási zajszennyezéssel jár. Ez akkora problémává vált, hogy a rendőrség decibelmérőket szerelt a közlekedési lámpákhoz, és ha 85 decibel fölé emelkedik a zajszint, akkor a lámpa nem vált át. Sőt, elölről kezdi számolni a piros jelzés időtartamát.

Persze fennáll az esélye annak, hogy az eleve rossz szituációból egy még rosszabbat csinálnak, de a tesztelések pozitív eredményt mutattak. A videóban látható, hogy egyszerre több dudának kell szólnia ahhoz, hogy működésbe lépjen a rendszer, így egy-egy értetlen sofőr vagy troll nem állíthatná le a teljes forgalmat. Az majd kiderül a jövőben, hogy nyugalma lesz-e az út mellett élőknek Mumbaiban, vagy csak örökre berekesztik a város közlekedését.