A Fiat európai gyára már nyögi a koronavírust

2020.02.16. 10:43

Pénteken kénytelen volt ideiglenesen felfüggeszteni a gyártást szerbiai üzemében a Fiat Chrysler (FCA), miután nem érkeznek alkatrészek Kínából, ahol az új koronavírus miatt számos gyár termelése áll. Ezzel a Fiaté az első európai autógyár, amit a vírus miatt megállásra kényszerít a túlzott kínai kitettség. 

4

A koronavírussal járó egyre több terültet egyre inkább érintő ellátottsághiány jól érzékelteti, hogy az ipar sok területe milyen mértékében van kitéve a kínai termelésnek. Antibiotikumot például szinte már csak ott készítenek, ami most különösen baj, mivel Európát és Amerikát komoly hiány fenyegeti a létfontosságú gyógyszerből, de az autóipar sem lehet optimista, ha sokáig elhúzódik a vírus.

A Hyundai már február elején kénytelen volt szüneteltetni egyes típusok koreai gyártását, miután kifogytak a Kínából vásárolt, készre szerelt kábelkorbácsokból. Európából eddig nem érkeztek hírek autógyártóktól leállásról, de a Fiat pénteken megszakította a sort. A szerbiai, kragujevaci üzemükben évi 40 ezer 500L készül, ez a gyár volt kénytelen leállni pénteken alkatrészhiány miatt. A folytatás egyelőre nem egyértelmű, akár egy többhetes leállás is jöhet a hosszított 500-asaknál.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.