Becélozzák a 322 km/h-t ezzel az öreg Astonnal

2020.03.01. 14:54 Módosítva: 2020.03.01. 16:57

Egy negyvenéves, sikertelen projekt juthat el hamarosan a céljáig, hála a Classic Motor Cars (CMC) csapatának. Évtizedek óta lóg az Aston Martin feje felett, hogy anno nem lett meg a 200 mérföld/óra a Bulldognak, de most örülhetnek a britek, mert a CMC-nél talpra állítják az egyetlen létező példányt és rámennek a régen becélzott sebességhatárra.

Manapság, amikor a Bugatti-Hennessey-Koenigsegg-trió jó esetben egy kísérletre van az 500 km/h-s határtól, nem tűnik nagy dobásnak egy 322-vel (200 mérföld/óra) száguldani képes sportautó. A hetvenes években viszont még nagyon máshol járt a műfaj, az Aston Martin pedig akkoriban azt találta ki, hogy egy Bulldog nevű lapos célgéppel mutatja meg, hogy ott a helye a kor legnagyobb sportautó-gyártói között. A William Towns által tervezett Bulldog egy 5,3 literes V8-ast kapott, ami két turbóval együtt kábé 700 lóerőt tudott. A mindössze 109 centi magas, külső tükrök nélküli lapos kasznival nem tűnt lehetetlennek a 200 mérföldes határ, de végül nem lett meg: 1980-ban 191 mérföld/óráig (307 km/h) gyorsultak vele egy brit tesztpályán, ez volt a legjobbja. 

Bár az első kísérlet után úgy számolták, akár a 237 mérföldes tempó is meglehet a Bulldognak, az Aston új tulajdonosa megvonta a pénzt a kirakatprojekttől, így nem csak a becélzott 200-as határ nem lett meg az autónak, de a tervezett 15-20 darab sem készült el belőle soha. Mindössze azt az egyetlen első példányát gyártották le, amit aztán 1982-ben eladtak a Közel-Keletre. Onnan került vissza nemrég a britekhez, már kicsit átalakítva: idő közben került rá például külső tükör, a beltere pedig eredetileg sötét volt, nem ez a világos, de érthető módon az nem annyira jött be Közel-Keleten.

A CMC-nél úgy tervezik, másfél év alatt helyrerakják a Bulldogot, aztán rámennek vele a 200 mérföld/órára. Amennyire csak lehet, igyekeznek az eredeti állapotot visszaállítani, de azt mondják, egyes elemeket muszáj lesz modernebb anyagokból újragyártani, szigorúan megbízhatósági okokból.