Sokkal kevesebben autóznak Budapesten a Waze szerint

2020.03.17. 10:53

Bár az olvasóink visszajelzései vegyesebb képet mutatnak, a Waze nyers adatai szerint lényegesen kevesebben ültek autóba Budapesten hétfőn, mint egy héttel korábban. A kedd reggel aztán még gyérebb lett, egy hétvégi nap forgalmáról árulkodnak a felhasználói adatok.

A budapesti agglomerációt is magába foglaló teljes statisztika az elmúlt két hétből. Jól látható, hogy már múlt pénteken is sokan letették az autót
A budapesti agglomerációt is magába foglaló teljes statisztika az elmúlt két hétből. Jól látható, hogy már múlt pénteken is sokan letették az autót

Sok magyarázatra nem szorul a fenti ábra, de azért jobb tisztázni: a kép a Waze forgalomfigyelő alkalmazás felhasználóinak adatai alapján készült. Azt mutatja, melyik napszakban hány autósnál volt aktív az app az elmúlt két hétben. Ahogy láthatod rajta, egy átlagos hétköznapot két kiemelkedő tüske jellemez: az első a reggel munkába indulóké, a második a délután onnan hazaindulóké. Az ábra szerint Budapesten (agglomerációval együtt) egy átlagos hétköznap reggel egy időben 18-20 ezer autósnál aktív a Waze, azaz ennyi felhasználó autózik a város útjain egyszerre. A délutáni csúcsok már kicsit nagyobb idősávban szoktak eloszlani, de így is 16-20 ezer aktív felhasználó szokott egyszerre úton lenni hétköznap késő délutánonként.

Olvasónk, László hétfői fotója
Olvasónk, László hétfői fotója

És mi volt tegnap, az iskolabezárások utáni első hétfőn? Reggel a 12 ezret sem érte el az aktív felhasználók száma. A kedd reggeli csúcs még ennél is lényegesen alacsonyabb, 9 ezres volt. Ez egy átlagos hétvégi reggel forgalma, azaz a jelek szerint aki csak megteheti, nem ül ma autóba és jó eséllyel otthon marad, ahogy azt javasolja minden, a járványhelyzetben kompetens szakember. 

Ezek persze csak a Waze számai, nem hivatalos forgalomfigyelési adatok, de ahhoz talán elég nagy merítésből dolgozik az alkalmazás, hogy tiszta képet adjon az arányokról. Ha a folytatást is követnéd, itt éred el a Waze adatbázisát a budapesti forgalomról.