Már jogosítványt sem lehet szerezni

2020.03.19. 10:25

Mától sem elméleti, sem gyakorlati vizsgákat nem szerveznek Magyarországon, olvasható a tevékenységgel egy éve megbízott cég, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont honlapján. 

20436019 5a09481bc437470e7c525f72edd2da07 x

Mint ismeretes, a jogosítványszerzéshez a tanulóknak kiscsoportos elméleti képzésen kell részt venniük, melyet távoktatással is kiválthatnak, ezután az autójogosítvány esetében harminc órát kell vezetniük egy oktatóval, mielőtt leteszik a végső vizsgát. A képzések és a vizsgáztatások tegnapig nagyjából a megszokott rendben zajlottak, ami felháborodást váltott ki az oktatók körében. 

Ennek vet véget a KAVK és a képzési központ tevékenységét felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése a vizsgáztatások teljes felfüggesztéséről. A szünet további intézkedésig tartani fog, a közlemény szerint a befizetett vizsgadíjat senki nem veszíti el, minden érintett ingyenesen vizsgázhat majd a koronavírus-járvány miatt meghirdetett vészhelyzet elmúltával. A KAVK hivatali időn túli és hétvégi vizsgalehetőségeket is biztosít majd. Mától nincs személyes ügyintézési lehetőség a vizsgaközpontban, de a telefonvonalak élnek, illetve e-mailekre és postai levelekre is válaszolnak. 

A kényszerszünet és szabályai nem csak a jogosítvánnyal még nem rendelkezőket érinti, hanem azokat is, akiket utánképzésre köteleztek, illetve leendő közlekedési szakemberként kellett volna vizsgát tenniük. A vizsgák elmaradásával párhuzamosan sorra függesztik fel elméleti és gyakorlati tanfolyamaikat az autósiskolák is, de a távoktatás továbbra is elérhető marad.