Elhalasztják a Formula-1 megújítását

2020.03.20. 10:59

Egyelőre az idei F1-es szezon első hét versenyéről lehet tudni, hogy elhalasztják vagy meg sem tartják. Pillanatnyilag az első futam, amelynek a megtartását még lehet, hogy nem befolyásolja a járványhelyzet, az azerbajdzsáni lenne, június 7-én. Ennek fényében egyeztek meg a csapatok és a szervezők, hogy az autók tervezett átalakítását elhalasztják.

Eredetileg úgy volt, hogy a 2021-es szezonkezdésre már teljesen más szabályok szerint építik meg a karosszériákat a csapatok. Ám mivel most még az sem biztos, hogy a téli szezonban kifejlesztett autókat az idén egyáltalán használhatják, úgy döntöttek, a 2021-es szezonra még maradnak a jelenlegi szabályok. Ez jelentős megtakarítást jelentene a csapatoknak, mivel lehetővé teszi, hogy a jövő évet még az idei autók minimálisan módosított változataival fussák. A szervezők szerint a tervezett költségkorlátozásokat a tervezett módon, 2021-től bevezetik, csak a műszaki előírások változásait halasztják el.

A tavaly ősszel bejelentett új szabálytervezet a mostaniaktól olyannyira eltérő autókat eredményezne, hogy minden csapat kénytelen volna teljesen új gépet tervezni: a tervek szerint csak a hajtás marad, amilyen volt, a fékeket és a futóművet sokkal egyszerűbb szerkezetekre cserélnék, és az autók aerodinamikai kialakítása is változna: újra megengednék az 1982-ben betiltott ground effect alkalmazását, ami a szervezők reményei szerint több előzést tesz majd lehetővé.