Így viccel egy formatervező

2020.03.27. 06:32

Nem szokás készülő modellek vázlatait megmutatni a közönségnek, de az FCA vezető tervezője, Ralf Gilles ezúttal kivételt tett. Az ok egy fura kis tréfa, amelyet az ismeretlen formatervező – Gilles egyik, jelenleg otthon alkotó kollégája – elhelyezett a képen.

Az első légterelő sarkain levő sárga színezésről van szó, amely egy, kifejezetten a Dodge Charger és Challenger modellekre jellemző jelenségre válaszul született. A jelenleg gyártott modelleken szállításkor ugyanis ilyen sárga védőszivacsokat használnak a légterelők sarkain, amelyeket néhány kereskedő elmulasztott leszedni. Akadt, akinek megtetszett a sötétre fényezett felülettel erős kontrasztot alkotó sárga, ezért úgy is hagyta az autóját. A jelenségből Dodge-os körökben egyfajta mém lett, bár a gyáriak egyelőre nem értékelik az ötletet.

Állítólag ezt a tervet is azért utasították el, mert bár jót nevettek rajta, mégsem érzik, hogy a sárga sarkok illenének az autóhoz. Az FCA ráadásul az utóbbi hónapok szállításain már rózsaszín védőelemeket alkalmaz, alighanem azért, hogy letörje a sárga sarokvédők kedvelőinek lelkesedését. Ám ez sem a várt hatást hozta, csak annyi történt, hogy megjelentek a használt, de jó állapotú sarokvédők a régebbi autókról az apróhirdetésekben, mint afféle autócsinosítási kellékek. Mondjuk nem feltétlenül logikus ez a merev szemlélet: ha sokan kedvelik ez a kontrasztot, tényleg az tűnik logikusnak, ha a gyár felveszi a kínálatába ezt a fajta dekorációt.

A kép egy kevésbé szembetűnő, de valamivel talán lényegesebb üzenete, hogy a Fiat Chrysler tervezői dolgoznak valamin, ami a Challenger utódja lehet. Ennek egyébként ideje is: a jelenlegi típuson ugyan évről évre változtatnak egy keveset, de mégsem változott lényegesen a 2008-as bemutató óta.