Képtelen sebességgel égetik a pénzt az autógyártók

2020.03.27. 13:25

Az a tény, hogy gyakorlatilag leállt a gazdaság Európában, Észak-Amerikában és a környező területeken, sokkal nehezebb helyzetbe hozhatja az autógyártókat rövid idő alatt, mint a közelmúlt bármelyik gazdasági válsága. Egyelőre abban bíznak, hogy a leállás nem tart soká, és igyekeznek hitelből fedezni a költségeket.

carplant

A teljes képet persze nem igazán látja senki, de abból a néhány információmorzsából, ami kijutott, azért sejthető a probléma nagysága. A Volkswagen-csoport például heti 2 milliárd euró kiadásról beszél. A cégcsoport tavaly bő 16 milliárd körüli üzemi nyereséget termelt – ez még az adózás előtti eredmény – ami ilyen tempóban durván két hónap alatt fogyna el.

A többi autógyártó ugyan nem közölt ilyen adatot, de sejthető, hogy náluk sem sokkal jobb a helyzet. A Mercedesről például az a hír járja, hogy legalább 10 milliárd eurós hitelt igyekszik felvenni – ehhez keresnek banki partnereket – a Toyota pedig 1000 milliárd jenes, azaz durván 9 milliárd dolláros kölcsönt kért a Sumitomo Mitsui banktól.

Ezzel párhuzamosan a legtöbb autógyártó hitelminősítése is kategóriákkal romlott, ami szintén nem jó jel: ha egy-két hónapnál tovább szünetelnek az eladások, az a kisebb autógyártók némelyikét akár csődbe is juttathatja.