Virtuális bajnokságot indít Michelisz Norbi, a fődíj egy valódi versenyzési lehetőség

2020.04.03. 14:54

Egy minden magyar számára nyitott online túraautó-bajnokságot indít Michelisz Norbi és csapata, a M1RA. A sorozat április 13-án indul Hungaroring E-sport Bajnokság néven, a virtuális pályákon öt legjobban szereplő versenyző egyike pedig kap majd egy igazi versenyautót egy igazi bajnokságra a 2021-es versenyszezonra.

bte

Ahhoz, hogy a 10-es évekre Michelisz Norbiból a magyar autósport nemzetközileg legsikeresebb versenyzője legyen, kulcsfontosságú lépés volt, hogy a 2000-es évek elején   netes szimulátorokban bizonyítson. Ezzel szerzett anno akkora figyelmet, hogy aztán nulla pályaversenyes tapasztalattal és milliárdos apuka nélkül igazi versenyautót kapjon 2005-ben. Részben erre a pályakezdésre hivatkozva hirdették meg most Micheliszék a saját tehetségkutató szimulátorbajnokságukat, de a lépés mögött alighanem van még két fontos tényező. Az egyik, hogy az E-Sport, mint műfaj mára nagyon népszerű lett, a legmagasabb szintjein komoly reklámerővel. Na meg ott van a járvány, ami miatt most minden igazi sorozat szünetel. Ezekben a hetekben a legnagyobb autóversenyzőkről hallani, hogy különféle online futamokon ütik el az időt, de nem csak ők, a rajongók közül is sokan ráfanyalodnak a neten nézhető virtuális futamokra jobb híján. 

Micheliszék sorozatának részleteit a M1RA honlapján jelentették be. Ez alapján csak magyarok jelentkezését várják a határon belülről vagy azon túlról, de ezen felül nincs semmiféle megkötés. A nevezés ingyenes, a RaceRoom szimulátorra, egy legalább középerős számítógépre és kormány/pedál-szettre van hozzá szükség, a többi már csak a nevezőn áll. Például az, hogy eljut-e egyáltalán a virtuális rajtrácsig, a futamokat ugyanis előselejtezők előzik meg, ezeken dől el, hogy egy-egy futamon kikből áll össze a 24 fős mezőny. A szezon öt futama így néz majd ki:

1. forduló: Hungaroring, április 30., Előselejtező: Április 13–26.

2. forduló: Monza, május 14., Előselejtező: Május 1–10.

3. forduló: Nürburgring, május 28., Előselejtező: Május 15–24.

4. forduló: Szepang, június 11., Előselejtező: Május 29.–Június 7.

5. forduló: Hungaroring, június 25., Előselejtező: Június 12–21.

A jövő évre ígért versenyautót nem a sorozat győztese kapja meg automatikusan. Az öt legeredményesebb versenyzőt a virtuális szezon után begyűjtik egy elméleti és fizikai felmérésre, majd az ott legmeggyőzőbben szereplő lesz az, akinek a versenyzését biztosítják majd egy magyar vagy nemzetközi autós gyorsasági bajnokságban 2021-ben.

Ha sosem volt felesleges sok tízmilliód rá, hogy kipróbáld, milyen egy szezonon át autóversenyzőnek lenni, itt a nagy lehetőség. Ha pedig csak nézőként követnéd, mi lesz ebből, a M1RA ígérete szerint az időmérőkről és a futamokról is lesz magyar nyelvű kommentárral élő közvetítés, amik a csapat közösségi médiás felületein futnak majd. Erről és a nevezés részleteiről a következő napokban ad majd ki több infót a csapat.