Traffipaxokkal kapják el Dubajban azokat, akik most nem lehetnének az utakon

2020.04.18. 17:34

A már kiépült traffipax-hálózatát bevetve tartatja be Dubaj emirátus a kijárási tilalmat. Dubajban most csak előzetes engedélykérés után lehet kihajtani az utakra, a máskor sebességmérésre használt infrastruktúrát használják ennek betartatására.

onj

Dubajban a hónap elején rendeltek el szigorú kijárási tilalmat. A járványmentes időkben ez a négymilliós város és emirátusa a legnyüzsgőbb, leginkább metropoliszszerű pontja a Közel-Keletnek, most viszont ott is áll az élet. Még az amúgy regionálisan példátlanul jó metró- és villamoshálózatát is felfüggesztette a város. Az emberek csak alapvető szükségleteikhez kapcsolódóan hagyhatják el otthonaikat, és családonként egyszerre csak egy családtag tartózkodhat kint. Leszámítva persze az egészségügyben vagy más létfontosságú ágazatban dolgozókat.

on

A városban az otthon elhagyását online vagy SMS-ben kérhetik a lakosok. Ez az engedély kell hozzá, hogy bizonyos időre a városban mozoghassanak, ezen az időszakon kívül mindenki tilosban jár, és nagyjából 170 ezer forintnyi helyi pénzben, dirhamban mért bírságot kockáztat. Ezt a korlátozást segít betartatni most Dubaj egész városra kiterjedő traffipax-hálózata, ami  minden autó rendszámát rögzíti, majd összeveti azzal az adatbázissal, ami a fotózás idején engedéllyel kint tartózkodó autósokét gyűjti. Akinek a rendszer szerint nem szabadott volna úton lennie akkor, kapja a bírságot.