Roncsprémium-programot szeretnének a német autógyártók

2020.04.21. 15:42

Az autóipar leállásának ellensúlyozására javasolják egy újabb roncsprémium-program beindítását a Mercedes és a Volkswagen vezetői, és úgy tűnik, egyes tartományi vezetők is támogatnák a kezdeményezést.

scrapsc

Hasonló lépésről lenne szó, mint amit egy évtizede már kipróbáltak, a 2008-as pénzügyi válság következményeinek enyhítésére. A régebbi, kevésbé környezetbarát gépjárművek leadásáért cserébe az állam jelentős összeggel járulna hozzá új autók vásárlásához.

Egy ilyen program persze elég költséges, de nem kizárt, hogy a gazdaság gyorsabb felpörgetése révén hosszabb távon még meg is érné a nagyobb adóbevételeken keresztül. Emellett a megoldás támogatói azt is hangsúlyozzák, hogy az átlagos szén-dioxid-kibocsátás csökkenését is magával hozná egy ilyen lépés.

A német kormányzat egyelőre nem reagált érdemben, de a helyi sajtó szerint nem is zárkóztak el a lehetőség elől, egyszerűen nincsenek még kész tervek. Az autóipar, a szakszervezetek és a kancellária képviselői állítólag május 5-én tartanak megbeszélést Berlinben, konkrét bejelentésre így legkorábban akkor lehet számítani.