Átlépte a 15 milliót az eladott Toyota hibridek száma

2020.05.04. 13:03

A japán autógyártó 1997-ben dobta piacra első hibridjét, a Priust. Huszonhárom évvel később már ott tartanak, hogy a Toyota és prémiummárkája, a Lexus kínálatában világszinten negyvennégy hibrid hajtásláncú személyautó található, és átlépték a 15 millió eladott részben elektromos autót - ebből 13,3 millió Toyota, és 1,7 millió Lexus.

toyota-passes-15-million-hybrid-electric-vehicles-global-sales

Európában ennek közel ötödét, 2,7 millió hibridet értékesítettek, és tizenkilenc modell található az európai kínálatban. Sőt, a kontinensen tavaly a Toyota értékesítéseinek több mint felét, 52%-át tették ki a hibrid modellek. A japán vállalat egyébként 2019-ben egy másik házon belüli rekordot is megdöntött, ugyanis abban az évben adták el a legtöbb hibrid autójukat, számszerint 1,9 milliót - ebből 250 ezer Lexus.

A Toyotának a jövőre nézve még merészebb céljai vannak, azt tervezik, hogy hibrid és tejesen elektromos autóik eladása 2025-re világszinten is kiteszi majd értékesítéseik felét, ugyanerre vonatkozóan Európában pedig 90% a cél. A 15 milliós adaton túl érdemes megjegyezni, hogy a Toyota szerint az elmúlt huszonhárom évben több mint 120 millió tonnával csökkentették szén-dioxid-kibocsátást.