Felére zsugorodott a magyar autópiac áprilisban

2020.05.06. 11:09

Úgy néz ki, az új és használt személygépkocsik forgalomba helyezésére nagyon hasonló hatással vannak a járvány kapcsán Európa-szerte meghozott korlátozó intézkedések. Mindkét terület nagyot zuhant a tavalyi évhez képest.

DSC01924

A Datahouse adatai szerint 2020 áprilisában 6170 új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami alig több, mint a fele a tavaly ugyanebben az időszakban forgalomba helyezett 12 421 személygépjárműnek. A használtpiac alig járt jobban: itt 7589 autó kapott magyar rendszámot, a tavalyi 13 207 helyett. Az év korábbi hónapjait is figyelembe vevő adatok valamivel kedvezőbb képet festenek: ezek szerint a használtautó-piac 13,7, az újautó-piac eredményei 16,9%-os csökkenést mutattak a 2019-es év számaihoz képest.

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy hogyan alakulhatnak a közeljövőben a magyar autópiac számai, de reményt adhat, hogy lassan újraindul az autógyártás Európában, és több külföldi országban várható a kijárási és utazási korlátozások enyhítése május folyamán.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a magyar piac kifejezetten jól teljesített a szigorúbb kijárási tilalommal sújtott országokhoz képest: Olaszországban például 98%-os eladáscsökkenést hozott az április hónap, míg az Egyesült Államokban 97%-ot esett az új autók iránti kereslet.