Ez itt a legújabb Lamborghini

2020.05.08. 11:15

Még csak virtuálisan mutatták be a Huracan Evo RWD Spyder típust, de a szállítások megkezdését a nyárra ígérik. Igazi újdonságról persze nincs szó, inkább csak a meglevő elemek új kombinációjáról: hátsókerék-hajtású, nyitott Huracán EVO változatot eddig nem lehetett rendelni.

Ahogy már megszokhattuk, a kétkerék-hajtáshoz az 5,2 literes V10-es szerényebb változata jár, így az Evo RWD Spydert 610 lóerő csúcsteljesítményű motor hajtja. Azért ezzel is 3,5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, és 9,6 alatt a 200-at, a végsebessége pedig 324 km/h, annak ellenére, hogy a maga 1509 kg-jával könnyűnek éppen nem nevezhető.

A Lamborghini vezére szerint azonban nem is ez a típus lényege, hanem az élmény, amit nyújtani képes. Stefano Domenicali szerint ez a Huracán változat egyszerűen megduplázza a vezetési élményt. Ehhez egyébként leginkább a típushoz hangolt kipörgésgátló járul hozzá, amely engedi megcsúszni az autót, de aztán segít összeszedni is. Erre az elektronika nélkül nem tényleg csak a mesterpilótáknak lenne esélyük, legalábbis ez következik abból a tényből, hogy erősen farnehéz a Huracánnak ez a kivitele, álló helyzetben a teljes tömeg 60%-a terheli a hátsó tengelyt.

A nyitott Huracán Evo néhány formai részletében is eltér a kupé változattól: az orr középső része például határozottabban előreugrik, és más a lökhárítót alul lezáró légterelő is. Kis tömege miatt a Lamborghini természetesen kitart a vászontető mellett, de ahogy a kategóriában megszokott, ez is elektromos mozgatású szerkezet, amely 50 km/h-ig menet közben is működik, és 17 másodperc alatt jut el az egyik végállásából a másikba.

A Huracan Evo RWD Spyder egyike lesz a márka alapmodelljeinek, de olcsónak azért nem neveznénk: a sportkocsi alapára Európában 175 838 euró – a mai árfolyam mellett kb. 61,4 millió forint – lesz, és valamikor a nyár folyamán kezdik kiszállítani az első példányokat.