Egymillió kilométeres garanciát ad a villanyos UX akkumulátorára a Lexus

2020.05.10. 16:20

Tavaly már megmutatták, még az idén elkezdhetik forgalmazni, most pedig kiderült, hogy mivel adják el a Lexus első tisztán villanyautóját, az UX 300e-t: extrém nagy garanciával az akkumulátorra.

3

Azt már eddig is tudtuk, hogy az év második felére várható UX 300e egy 54,2 kWh-s akkucsomagot kap majd a padlójába. Ezzel WLTP-szerint 300 kilométer körüli hatótávot tud majd, ami nem egy nagy eresztés a mai mezőnyben, és az sem lehet túl vonzó egy prémium villanyautónál, hogy maximum 50 kW-os egyenáramú töltést tud majd. A vonzó benne inkább a toyotás megbízhatóság lehet, legalábbis etéren dicsekszenek már előre a japánok, konkrétan arról, hogy mennyire jól állja majd az időt a villanyos UX akkuja.

2

A Lexus első villanyosának akksija furcsamód nem folyadékhűtést kap. Aktív léghűtést használ majd, ami egyrészt egy kevéssel kisebb tömeget jelent, másrészt a japánok annyira hisznek a saját rendszerükben, hogy szokatlanul hosszú gyári garanciát vállalnak rá. A villanyautó-vásárlások legérzékenyebb pontjáról van szó, éppen ezért vonzó lehet majd, hogy a Lexus egymillió kilométerig vagy tíz évig vállalja, hogy garanciában javítja az akkucsomagot ha az elromlik vagy a kapacitása az újkori hetven százaléka alá esik. Mindezt úgy, hogy közben magára az autóra öt/100 ezer kilométeres lesz a gyári garancia.