500 kW-os villanyautó-töltő a láthatáron

2020.05.14. 14:21

A villanyautók terjedésének egyik gátja a megfelelő sebességű töltési lehetőségek hiánya – erre jelenthet megoldást a Huber+Suhner új, HPC500 jelzésű töltője, amely egyértelműen a ma elérhető leggyorsabbak közé tartozik.

hshpc

A kábelrendszer-specialista új, folyadékhűtéses töltője különálló, 24 voltról üzemeltethető hűtőrendszerrel rendelkezik, ennek köszönhetően akár 500 A erősségű egyenárammal is képes tölteni, a gyártó szerint akár 50 fokos környezeti hőmérséklet mellett is. Az elvi csúcsteljesítmény így 1000 V feszültség mellett 500 kW, bár ezt egyelőre kevés elektromos jármű lenne képes kiaknázni, mivel ezek általában 400 vagy 800 V-os rendszerfeszültséggel működnek.

Mondjuk a HPC500 valószínűleg ezeket is gyorsabban lenne képes tölteni, mint amekkora áramerősséget az autók elektromos rendszere elvisel. Jelenleg az ilyen szempontból legkorszerűbb Tesla és Porsche modellek sem veszik fel 270 kW-nál nagyobb teljesítménnyel az elektromos energiát, azaz a 800 V mellett elérhető 400 kW is több, mint amire ma szükség van. Ugyanakkor ez bőséges tartalékot jelent a jövőre nézve.

Ahogy a villanyautók piaca, az elektromos töltőké is épp csak elkezdett növekedni: a következő egy-két évtizedben ezen a téren is komoly keresletnövekedés, és ezzel párhuzamosan komoly műszaki fejlesztések várhatók.