Terézvárosban elkezdik bírságolni a szanaszét hagyott közrollereket

2020.05.17. 11:17

Általános szabályzat híján, az üzemeltető nemtörődömsége miatt a bírságoláshoz fordul Terézváros önkormányzata a kerületben elszórt közrollerek ellen. Amíg nincs ezeknek külön tároló, minden Lime-roller után büntetnek. 

btebt

Bár a múlt év végén/az idei év elején úgy tűnt, kialakul végre valamiféle szabályozás a közrollerek körül, a járvány miatt semmi figyelem nem jutott a témának az elmúlt hónapokban, miközben Budapesten az elmúlt hetekben a Lime rollereivel együtt visszatért a probléma, hogy sok felhasználó szanaszét hagyja a bérrollerét használat után. Azon túl, hogy igénytelen látvány a járdákon, utakon rendszertelenül hagyott rollereké, az önkormányzatoknak külön gond, hogy foglalják a helyet, zavarják a közlekedést, miközben az üzemeltető cég, a Lime ehhez sem engedéllyel nem bír, se nem fizet érte. Arról nem beszélve, hogy ez a káosz megutáltatja az egész közrollerezést a nagy nyilvánossággal, ami senkinek sem jó, a rendszert kulturáltan használni igyekvőknek a legkevésbé.

Bár a járvány előtt több kerületből jöttek hírek a Lime széthagyott rollereinek begyűjtéséről, általános bírságolásról még nem volt szó. Most Soproni Tamás terézvárosi polgármester jelentette be, hogy kénytelenek így fellépni. Mint Soproni írja a Facebookon, az önkormányzat megoldásra törekszik. A közelmúltban volt egy kerületbejárás is, ahol a lehetséges rollertárolók helyeit térképeztük fel. Amíg azonban nem születik egyezség a Lime és az önkormányzat között, addig az utcán engedély nélkül parkoló e-rollerekre bírságot szabunk ki... A közterület használata ugyanis a Lime-nek ugyanúgy engedélyhez kötött és pénzbe kerül, mint bárki másnak. Mivel engedélyt nem kértek, és nem is fizetnek, a hivatal bírságot vet ki minden egyes roller után.