Óriási elbocsátások jöhetnek a Nissannál

2020.05.23. 09:36

A Kyodo News értesülései szerint a Nissan költségcsökkentési tervei újabb jelentős elbocsátási hullámot hozhatnak a cégnél, elsősorban Európában.

hz

A 20 ezer fősre becsült létszámleépítés  valószínűleg a tavaly júliusban bejelentett 12 500 fős elbocsátáson felül értendő, és a cég teljes munkaerejéhez képest sem jelentéktelen: nagyjából a dolgozók 15%-ának felel meg. A hír szerint az elbocsátások mellett a teljes gyártási struktúra átszervezését is tervezik, így valószínű, hogy több üzem is bezár, és számos típus előállítását más üzemekben, adott esetben más kontinensen folytatják.

A gyártó egyelőre nem kommentálta a hírt, de valószínű, hogy május 28-án, a 2019-2020-as üzleti év eredményeivel együtt hozzák nyilvánosságra az átszervezési terveket. Ezekről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a céljuk legalább részben a felesleges gyártókapacitás leépítése lesz, mivel a Nissan gyáraiban jelenleg évi 7 millió autó előállítására lenne lehetőség, ehhez képest 2019-ben 4,79 millió járművet készített a cég.