A VW-nek fizetnie kell a csalószoftveres autókért, Németországban is

2020.05.25. 16:28

Kulcsfontosságú ítélet született meg a VW dízelbotránya kapcsán Németországban. A szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) ma nyilvánosságra hozott ítélete szerint a tulajdonosoknak visszajár a pénzük egy jelentős része azokért az autókért, amelyek a környezetvédelmi mérést kijátszó programmal kerültek forgalomba.

dieselgate

Ezzel nagyjából öt éves jogvita végére kerül pont. A Volkswagen, amelyet Németországban hatóságilag köteleztek az érintett autók visszahívására, korábban igyekezett elkerülni, hogy a visszahívás költségén kívül további költségei keletkezzenek az ügy kapcsán, mondván, hogy a visszahívással ismét legálisan használhatóvá váltak a kérdéses autók.

A bíróság szerint viszont a VW az eredeti vételár, és a használatból eredő értékcsökkenés különbözetét köteles kifizetni a használt autók után, és itt nyilván a per megindítása idején fennálló állapotot veszik figyelembe. Ez annál az ügynél, amellyel kapcsolatosan a Legfelsőbb Bíróság határozata született, egy eredetileg 31 500 euróért vásárolt VW Sharan esetében 25 600 eurót jelent.

Azt egyelőre senki nem merte megbecsülni sem, hogy mindez mennyibe kerül majd a VW-nek. A durván 60 ezer bírósági ügy van folyamatban, viszont csak Németországban úgy 2,8 millió autót adtak el a szabálytalan vezérlésű motorokkal, azaz az állásfoglalás ismeretében a többszörösére is nőhet a visszavásárlást kérő egykori vásárlók száma. Ráadásul más európai országokban további kb. 100 ezer peres eljárást indítottak az ügyben – ezeknek a nagy részét Nagy-Britanniában – amelyek tovább folyhatnak, egy hasonló, de az adott országban hatályos rendelkezés megszületéséért.

A Volkswagen dízelbotrány eddigi költségeit nagyjából 30 milliárd euróra becsülik mostanáig, amiben benne van durván félmillió dízelmotoros autó visszavásárlása az Egyesült Államokban. Az ítélet kapcsán ez az összeg szinte biztosan további euró-milliárdokkal nő majd.