Harmadával zsugorodhat össze az európai autópiac

2020.06.10. 12:52

Míg korábban a legtöbb elemzés 25%-os eladáscsökkenéssel számolt, az AlixPartners nevű cég elemzése szerint inkább 32-36%-os visszaesés a reális Európában.

carfactory

Egyelőre nyilván sok még a bizonytalanság, de az elemzés szerint a tavaly eladott 20,6 millió autó helyett a gazdasági visszaesés mértékétől függően 13,2-14,1 millió fogyhat az idén. Ezzel az európai autópiac látszik a koronavírus-járvány legnagyobb vesztesének: az Egyesült Államokban ugyanez az elemzés csak 20%-os visszaesést jósol, míg Kínában 9,3%-osat.

Globálisan a tavalyi 89,7 millió helyett úgy 70,5 millió új autó eladását tartja reálisnak az előrejelzés, ami nagyjából 21%-os csökkenést jelent.

Az elemzés szerint Európa lassabban lábalhat ki a járványhelyzet okozta gazdasági problémákból, mint más nagyobb piacok, viszont későbbre intenzívebb növekedést várnak.

A járvány hosszabb távú hatásai között említik, hogy a gyártók adósságállománya jelentősen megnő, és ennek ellensúlyozására kénytelenek lesznek visszafogni a fejlesztésre fordított tőke mennyiségét. Ennek az AlixPartners szerint a villanyautó-fejlesztés láthatja kárát: a korábban becsült 205 milliárd euróról 175 milliárd környékére eshet vissza az erre a célra szánt összeg 2020 és 2024 között. Ugyanakkor azt várják, hogy növekszik majd ezen a területen a gyártók közti együttműködések száma, ami az alacsonyabb összeg hatékonyabb felhasználásához vezethet.