Óriási üzletet lát a Mercedes a mesterséges intelligenciában

2020.06.10. 11:17

A Mercedes MBUX fedélzeti rendszerének fejlesztését vezető Nils Schanz szerint óriási üzleti lehetőség volna a jelenleg fejlesztés alatt álló, mesterséges intelligencia alapú megoldások értékesítésében, akár nagyobb, mint az autógyártásban.

mbux voice

A szakember azt mondja, a 2018 óta kínált aktuális MBUX változat legújabb frissítésével számos nyelven elérhetővé vált egy olyan hangvezérlési rendszer, amely a hétköznapi módon fogalmazott mondatokat is képes helyesen értelmezni. Ezzel pedig lehetségessé vált például ételt, vagy mozijegyet rendelni hangvezérléssel, vezetés közben.

Schanz úgy véli, már azzal is jelentős összeget kereshet az autógyártó, ha ezt a technológiát tovább értékesíti más cégeknek, akár az autóiparon kívül. A fejlesztési vezető egy felmérésre hivatkozik, amely szerint az autóiparban is jelentősen nőhet a mesterséges intelligencián alapuló megoldások piaca. A jelenleg mintegy 1,8 milliárd eurós forgalom 2025-re 24 milliárd euróra nőhet – ha ebből a növekedésből a Mercedes képes lesz kivenni a részét, akkor elvben tényleg többet kereshet, mint amennyit mostanában az autók hoznak.