SCV12, a Lamborghini legújabb hiperautója

2020.06.24. 06:08

A Lamborghini Squadra Corse fejlesztése valószínűleg egy új versenyautó alapjának készül, de úgy néz ki, eladásra is gyártanak majd belőle.

Az autó alapvetően az Aventador egy újabb változata, az eddigi legerősebb, 830 lóerős V12-essel, amelyet a Lamborghini valaha kínált. A motorhoz szekvenciális váltó csatlakozik, annak a házához pedig a nyomórudas futómű, akár a vérbeli versenygépeken. A légterelőiről is azt mondják a gyáriak, hogy nagyobb leszorítóerőt termelnek, mint egy GT3-as versenyautó aerodinamikai csomagja.

Hogy mire jó mindez? Úgy néz ki, a Lamborghini ezzel az autóval próbálna beszállni a hosszú távú sportkocsiversenyek új királykategóriájának szánt Le Mans Hypercar kategóriába. Ez elvben az LMP1-es kategóriát válthatja, bár már az is felmerült, hogy a csekély érdeklődés miatt mégis valami más lesz helyette. Mindenesetre úgy néz ki, nem csak a Toyota készül nagy erőkkel a Hypercar kategóriába, de a Lamborghini is épít egy, a szabályoknak megfelelő gépet.

Az persze nem biztos, hogy el is indítják gyári színekben – a VW csoport mostanság egyre több versenyprogramját szünteti meg – de ettől még eladhatnak néhány tucatot privát csapatoknak, vagy akár gyűjtőknek.

A gyáriak azt ígérik, még a nyár folyamán megtartják a típus teljes bemutatóját, ott várhatóan a ma még hiányzó részletekre is fény derül majd.