Országonként külön perelhetik a VW-t a csalószoftver miatt

2020.07.10. 15:29

Az Európai Bíróság úgy döntött, a 27 tagállam mindegyikében külön eljárásnak van helye a Volkswagennel szemben. Az ügy Ausztriából indult, ahol a VKI nevű fogyasztóvédelmi egyesület pere kapcsán kérte a helyi bíróság az EU bíróságának állásfoglalását.

DSC05883

Általában az az irányelv az EU-n belül, hogy abban az országban lehet pert indítani, ahol az alperes, ebben az esetben a Volkswagen csoport székhelye van. Ugyanakkor egyes esetekben eltérhetnek ettől úgy, hogy ott is indulhat eljárás, ahol a kár keletkezett, és úgy néz ki, ezúttal az Európai Bíróság ez utóbbi megoldást támogatja. Az indoklásuk szerint a kár ott keletkezett, ahol a csalószoftveres autókat eladták, hiszen a szabályoknak nem megfelelő motor miatt a valós értéküknél többet kértek el értük.

Ez annyit jelent, hogy minden tagországban külön indítható kártérítési per azon az alapon, hogy az EA189-es sorozatú dízelmotorokkal felszerelt autók piaci értéke csökkent a dízelbotrány 2015-ös kirobbanása után.

A Volkswagen számára ez nyilván nem igazán jó hír, a VKI által képviselt 574 autótulajdonosnak viszont igen: így van rá esélyük, hogy az autójuk értékcsökkenését visszapereljék a Volkswagentől.