Még egy Carrera GT is van ebben az elhagyott kínai kereskedésben

2020.08.09. 13:35

A luxusautók iránti hirtelen igény, majd az ennél is gyorsabban lezajlott korrupcióüldözés kellett hozzá, hogy a napokban híressé legyen ez a magára hagyott kínai kereskedés, ahol három sportautót, köztük két ritkaságot találtak finom porral fedve. Például ebben a rövid életű kantoni kereskedésben porosodik kilencedik éve az eleve ritka Porsche egy nagyon ritka változata, ez a Zanzibár vörös Carrera GT.

Kína nyugati luxustárgyakhoz való viszonya érdekesen alakult az elmúlt két évtizedben. Egyrészt ahogy kábé mindenhol, ahol hirtelen született egy nagyon gazdag, népes felsőosztály a semmiből, úgy Kínában is úgy ugrottak az európai luxusipar termékeire az egyre kapitalistább kommunizmus szülte újgazdagok, mint tyúk a takonyra. Aztán 2012-ben a Kommunista Párt főtitkára lett a magának azóta már korlátlan és örök hatalmat intéző Micimackó Hszi Csin-ping, aki meghirdette korrupcióellenes programját. Nyolc év alatt már több mint másfél millió köztisztviselő került így börtönbe Kínában. 

Ennek a ritka sportautókkal együtt bezárt kereskedésnek a múltjában is a korrupció felszámolásának nyomát találni. Az évtized elején úgy alakult, hogy Kínában hirtelen sokkal kevesebben akartak hivalkodni az összeharácsolt vagyonnal, mint addig, a luxustermékből élő üzletek mögül pedig elkopott a vevőkör. Állítólag ez a közvetlen oka annak, hogy három nem akármilyen autó is az idővel magára hagyott épületben maradt eladatlanul a tisztogatás kezdetén.

A legkevésbé érdekes darab a C5-ös Corvette Z06. Sokkal izgalmasabb a szomorúan, lapos gumikkal álló Ferrari 575 Superamerica, ami alkotásakor, 2005-ben a nyitható tetejű sportautók piacának leggyorsabbja volt, 320km/h-ig mehet még úgy is, hogy be van húzva az üvegteteje. Egy kimondottan ritka, mindössze 599 darabos szériáról van szó, a megkíméltebb darabok ára alulról nyalja a 400 ezer dollárt (110 millió forint forint). Ez itt ráadásul a mindössze 43 kéziváltós egyike.

A Carrera GT hozhat igazán sokat annak, aki majd egyszer pénzé teheti a szalon tartalmát. A Porsche rossz hírű középmotorosa, amiből sok darab végezte már roncskupacként, pedig eleve nem nagy tételben készült ez sem. Az 1270 darabos széria 1255. példánya látható a poros eladótérben, ráadásul abban a Zanzibár vörös színben, amivel mindössze három készült. Ez valószínű sokat dob az árán, ami a kevés eladó típustársánál 900 ezer dollár (250 millió forint) körül mozog. Ez az egyetlen autó a sztoriban, aminek valamelyest ismerni az előéletét. Azt írják róla, Oroszországban és Németországban is eltöltött némi időt, és belegyűjtött összesen 4500 kilométert. 

A nyolc éve magában álló szalon várható sorsáról még a benne hagyott autók hozta hirtelen világhír után sem tudni semmi konkrétat. Valószínű több gond van a történetben annál, minthogy a beijedő újgazdagok hirtelen nem vettek több drága autót. Alighanem a tulajdonosi kör is csúnyát bukott a tisztogatás kezdetén, de ezekről mind nem tud semmit a képeket az internetre öntő James Wan, aki az Instagramján osztotta meg a szalonban lőtt fotóit.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.