Mégis megtartják a Jaguar V8-as motorját

2020.08.27. 12:43

Bár úgy nézett ki, hogy a Ford Wales-i motorgyárának bezárásával a Jaguar itt készülő V8-asa is megy a levesbe, a Jaguar Land Rover bejelentette, hogy más megoldást találtak. A gyártósort átköltöztetik saját üzemükbe, West Midlandsbe, azaz a kompresszoros nyolchengeres pályafutása folytatódhat.

Az AJ-V8 motorcsalád gyártását 1996-ban kezdték – az első változat 4 literes szívómotor volt – és azóta is minden nyolchengeres benzines Jaguar és Land/Range Rover ennek valamelyik változatával készül. A jelenleg gyártott változat 5 literes, kompresszoros, 510 lóerős, és egyelőre úgy néz ki, minden normának meg tudnak felelni vele. A gyártósor átköltöztetésével az Euro7 környezetvédelmi norma bevezetéséig, ami az évtized közepére várható, tovább kínálhatják saját V8-asukat.

1

Elemzők szerint a nyolchengeres modellek iránti jelentős kereslet indokolja a Jaguar Land Rover döntését: mivel a Közel-Keleten és Észak-Amerikában továbbra is jól fogynak a V8-asok, a saját motor megtartása jobban megéri, mint egy másik cégtől motort vásárolni. Korábban az a pletyka terjedt, hogy a BMW 4,4 literes turbómotorját alkalmazhatják a Jaguar F-type és a Range Rover típusokban, de úgy néz ki, erre a váltásra mégsem kerül sor.