A Volkswagen-csoport közel hárommillió forintot keres másodpercenként

2020.08.31. 07:01

Egy nagyon jól hangzó számokkal játszó, valójában a nyers bevételen túl keveset megmutató statisztikát adott ki a VisualCapitalist arról, egyetlen másodpercben hány dollár folyik be az autógyártókhoz. Egy-egy cégcsoport nagyságát jól tükrözi a lenti infografika, ami lényegében a konszernek éves bevétele elosztva egy év összes másodpercével. 

wolfsburg

A grafika 2019-es árbevételi adatokon alapul. Ez egy viszonylag gyenge, de a világjárványtól még mentes év volt, amikor a Volkswagen-csoport 290 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le valamennyi márkájával. Ezzel szoros meccsben verték meg a Toyota-Lexus duót. Leegyszerűsítve a számokat: a VW-hez 9200 dollár (2,7 millió forint), a japánokhoz 8600 dollár (2,5 millió forint) folyt be átlagosan minden egyes másodpercben.

btr

A bevétel persze messze nem jelenti azt, hogy egy-egy gyártó annyi hasznot termelne, mint amennyit a képen látni. A nyereség jellemzően a bevétel 2-12 százaléka között mozog az autóiparban, bár akadnak hosszabb-rövidebb távon veszteséges autógyártók is.