A Honda elhagyja a Formula-1-et

2020.10.02. 12:14

A Honda nehéz helyzetbe hozza a Red Bull F1-es érdekeltségeit is, amelyekkel a McLarennel töltött eredménytelen évek után végre versenyképessé vált a japán cég is.

A japán gyártó szerint a fejlesztési erőforrásaikra az autóipar gyökeres átalakulása miatt másutt volna szükség, ezért fordítanak hátat a Formula-1-nek. A járványhelyzetet ugyan nem említik, de nyilván az is közrejátszik: az F1-nek jutó kevesebb figyelem, illetve az autóeladások csökkenésével járó bevételkiesés valószínűleg szintén közrejátszik abban, hogy épp most adják fel, amikor a Honda motorokkal már versenyeket lehet nyerni.

A Honda 2015-ben a McLaren autóiban tért vissza az F1-be, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy megismételhetik az 1988 és 1991 közti töretlen sikerszériát. Ám a Honda nehezen hozta be a fejlesztési lemaradását a konkurenciához képest – részben a tesztelési korlátozásoknak, részben néhány félrefejlesztésnek köszönhetően – így a két nagy név 2017 végén, három terméketlen év után elég rossz hangulatban vált el egymástól.

A Honda a Toro Rossóval folytatta az F1-es kalandot a következő évben, majd 2019-ben a Red Bull is Hondára váltott – és itt kezdtek el jönni a komolyabb eredmények: tavaly Verstappen révén három győzelmet szerzett a Red Bull Honda, az idei csonka szezonban pedig két futamgyőzelemre telt eddig: egyet a Red Bull és Verstappen, egyet pedig a Toro Rossóból lett Alpha Tauri és Pierre Gasly szerzett.

Bár a Honda azt írja, hogy 2021 végéig küzdenek majd a győzelmekért a Red Bull csapataival közösen, igazából az a valószínű, hogy a továbbiakban már nemigen költenek az F1-es programra. Ez pedig mind a Red Bull, mind az Alpha Tauri versenyképességét veszélybe sodorhatja, arról nem is beszélve, hogy nem látszik, honnan lenne a csapatoknak motorja 2022-ben és utána.