Gyári kémfotókon az első hibrid McLaren

2020.10.07. 06:57

A brit sportkocsigyártó nem tervez tisztán elektromos autót, így egyelőre az új hibrid sportkocsijuk lesz a leginkább környezetbarát jármű a kínálatban.

A McLarennél erre a HPH rövidítést alkalmazzák, ami a High-Performance Hybrid, azaz nagy teljesítményű hibrid kifejezést takarja. A gyáriak szerint a gyártásra kész modell már az utolsó tesztjeit futja, így jövőre kész lesz a sorozatgyártásra.

Egyelőre annyit lehet tudni az új hajtásrendszerről, hogy az eddig használt V8-as helyett V6-os turbómotort alkalmaznak benne. Így csökkenthetik a belsőégésű motor tömegét és helyigényét, de mégsem egy háromhengeres berreg majd a McLarenekben, hanggenerátorral. Az Autocar értesülései szerint akkora akkumulátor kerül majd az autóba, amivel elmehet 20 mérföldet – bő 32 kilométert – tisztán elektromos üzemben.

A McLaren azon az alapon utasítja el a teljesen elektromos autót, hogy a nagy tömeg miatt egyszerűen nem lenne elég jó pályán, és egyértelmű, hogy itt is mindent elkövetnek a hajtás túlsúlyának ellensúlyozására. Itt vetik be először az MCLA nevű, az eddiginél is könnyebb karbonszálas utascellát, amelyet a cég ráadásul már saját maga is gyárt.

Az egyelőre ismeretlen nevű hibrid modell 2021 első felére várható, és valószínű, hogy a későbbiekben a kínálat nagy részét ennek az új hibrid hajtásrendszernek a különféle hangolású változataival újítják meg.