Szerdától a győri Audié Európa legnagyobb tetőre épült napelemparkja

2020.10.08. 11:33

Nincs nagyobb tetőn kialakított napelempark Európában annál, mint amit a győri Audi-gyár logisztikai központjának sík tetején tegnap átadtak. A két csarnoképületen összesen 160 ezer négyzetmétert borítottak be napelempanelekkel, amik évi közel ötezer tonna szén-dioxidtól mentesítik majd a légkört.

Az új rekorder napelempark az Audi Hungaria és az E.ON Hungária közös projektje, utóbbi végezte a telepítést és vállalta a park üzemeltetését a következő 25 évre. Nem ez a győri Audi első ilyen ilyen irányú vállalása, mert mint a közleményükben is írják, az Audi Hungária energiaellátásának 75 százalékát már eddig is megújuló, geotermikus energiából fedezték. Sőt, a gyártás alatt és úgy általában az egész vállalatnál keletkező hulladék több mint 99 százalékát újrahasznosítják. 

A több mint négymilliárd forintból épült park csúcsteljesítménye 12 megawatt és az Audi Hungaria logisztikai központjának (két nagy csarnoképület) összesen 160 000 négyzetméteres tetőfelületén alakították ki. A több mint 36 ezer napelemből álló erőmű évente több mint 9,5 GWh energiát termel. Ez az energiamennyiség 3 800 átlagos háztartás éves energiaszükségletének felel meg, a megújuló forrásból megtermelt zöld áramnak köszönhetően pedig mintegy 4 900 tonnával kevesebb szén-dioxid jut a levegőbe.

Bár tetőre épített napelemparkból nincs most ennél nagyobb Európában, nagyobb teljesítményű, de nem tetőn kialakított parkot még Magyarországon is találni. Tavaly adták át Pakson az MVM parkját, ami 20,6 megawattos csúcsteljesítményre képes, míg az abszolút világrekorder jelenleg a napelemparkok között az indiai Bhadla Solar Park, aminek csúcsteljesítménye 2245 megawatt.