Ilyen autó márpedig nincs

2020.10.12. 13:45

A patkány-rod stílusnak is a legradikálisabb példái közé tartozik a nagyrészt Jaguar alkatrészekre épülő hatkerekű gép, amelynek a létjogosultságát ugyan nem nehéz megkérdőjelezni, de az biztos, hogy nagyon megbámulják bárhol a világban.

A Ratical Kiwi elnevezésű járműhöz a kiindulópontot egy 1927-es Essex jelenti – ez egy amerikai autómárka volt, azon kevesek egyike, amelyeket Új-Zélandon helyben is gyártottak – de a régimódi, szögletes karosszérián kívül mást nem hagytak az autómatuzsálemből. A lemezekből hegesztett egyedi orr-részbe egy 7,4 literes Chevrolet V8-as került, GM 700-R4 négyfokozatú automata váltóval. A futómű a két generációval ezelőtti Jaguar XJ, az X300-as öröksége, ebből egy került előre és kettő hátra.

Az összkép teljesen kaotikus, mintha véletlenszerűen összedobált alkatrészekből kellett volna működő autót készíteni, pedig az új-zélandi rat-rod specialista, David Jeffrey céltudatos, profi munkát végzett. Erre utal az integrált motorkerékpár-szállító plató, amely egyben a hatkerekű kialakítás egyik oka is.

Az építő még a tavalyi SEMA Show-ra vitte az Egyesült Államokba a gépet, de visszavinni, úgy látszik, már nem szeretnék. Inkább helyben igyekeznek értékesíteni, így feldobták az eBay-re, 79 980 dollárért, azaz úgy 24,1 millió forintért.