Nem világíthat tovább a hölgy a Rolls-Royce-ok orrán

2020.10.12. 15:13

A fényszennyezés elleni harcnak esett áldozatul a világító polikarbonát hölgy, amely az EU területén szabályellenessé válik.

illuminated soe

Afféle járulékos veszteség egy jó ügyért folytatott küzdelemben a Rolls-Royce orrdíszének világító változata, amelyet hét éve lehet megvásárolni a cég autóihoz, potom 3500 fontért, azaz közel 1,4 millió forintért. A Rolls-vásárlók közt népszerű díszítésnek nem csak a forgalmazását kellett leállítani, de azokon az autókon is ki kell majd iktatni a világítást, amelyekbe beszerelték.

A fényszennyezésről szóló új rendelkezések ugyanis kifejezetten azoknak a fényforrásoknak a számát igyekeznek minimálisra csökkenteni, amelyek felfelé irányulnak, és ezzel hozzájárulnak a légkörben szóródó mesterséges fény mennyiségének növeléséhez. A világító figura pedig épp ilyen. Valószínű, hogy a néhány ezer ilyen jelvénnyel felszerelt Rolls-Royce egyébként önmagában nem okozna mérhető növekedést a fényszennyezés mértékében, de ahhoz sem elég jelentősek, hogy kivételt hozzanak létre a kedvükért.

Az autógyártók, és a tuningolók körében egyébként az elmúlt években kezdte felütni a fejét a világító jelvények divatja, az olcsó, hosszú életű és kis fogyasztású LED-világítás terjedésével. A Mercedes vagy a Jaguar például évek óta kínál ilyesmit, a VW pedig épp néhány hete mutatott egy új luxusmodellt Kínában, amelyen szintén világít az logó.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezeket is érinti-e a fényszennyezés ellen kitalált EU szabályozás, hiszen ezek a legtöbb esetben inkább vízszintesen világítanak, mint felfelé, bár ha az alapján ítélnék meg ezen fényforrások jogszerűségét, hogy mekkora szükség van rájuk, nyilván nem indulnának jó esélyekkel.