Ebussy: elérhető villanykisbusz, múltidéző stílusban

2020.11.02. 18:17

Egy német vállalkozás, az Electric Brands tervezi piacra dobni ezt a különös szerzetet: az Ebussy – vagy a gyári írásmód szerint eBussy – kis méretű haszonjármű, amely felépítésében egy targoncára emlékeztet, karakterében viszont a régebbi VW Transporterek vonásait vélhetjük felfedezni.

A tervezett szériamodellből eddig bő négyezret rendeltek, annak ellenére, hogy a formás elektromos jármű elég korlátozott képességekkel rendelkezik. 20 lóerős motor hajtja, ami alapkiépítésben egy 10 kWh-s akkumulátorból kapja az energiát. Ez úgy 200 km hatótávra elegendő, és bár a gép végsebességéről csak annyit írnak, hogy 100 km/h felett lesz a teljesítménye alapján úgy néz ki, nem lesz egy rakéta. Akkumulátorból egyébként nagyobbak is készülnek majd, bár egyelőre van némi zavar ezen a téren. Egy 30 kWh-s akkucsomagot emlegetnek, ami 600 km-re elegendő energiát tárol, ugyanakkor említenek 800 km-es hatótávú változatot is.

A legolcsóbb, felépítmény nélküli Ebussy ára 15 800 euró lesz – ez sem kevés a kínált funkcióhoz képest – a legdrágább, lakóautó-felépítményes változat viszont 28 800 euróba kerül majd. Ennek ellenére azt mondják, ez utóbbiból rendelték a legtöbbet. Egyébként számos más változatot ígérnek még, sima kisbusztól és furgontól a hosszú kabinos pickupon át a hosszú platós teherautóig.

Azt persze nehéz megmondani, hogy ez is csak egy alaptalanul ígérgető villanyautós vállalkozás-csíra – az elmúlt évtizedben azért ilyenből volt több – vagy olyan cég, amely a retró- és a villanyautó-divatot meglovagolva népszerűvé teszi egyértelműen szerethető karakterű termékét.