Világító biztonságiöv-csatot szabadalmaztatott a Skoda

2020.11.05. 09:56

A biztonsági öv csatját sötétben nem mindig egyszerű megtalálni. Erre a problémára kínál megoldást a Skoda LED-es csatja, de a tervezők tovább is gondolták a dolgot, ha már foglalkoztak a kérdéssel.

skoda led buckle

Szabadalmaztatott megoldásuk arra is alkalmas, hogy jelezze, ha valaki nem csatolta be az övét: az övcsat gombjába ugyanis többszínű LED kerül, amely az üres ülés mellett fehéren világít, ám ha valaki elhelyezkedett az ülésben, és még nem csatolta be magát, a fény vörösre vált. A harmadik üzemmódban, becsatolt övnél a szín zöldre vált.

A Skoda szerint a megoldás előnye például, hogy a szülők azonnal látják sötétben is, ha valamelyik gyermek még nem kötötte be magát, így a megoldás hozzájárulhat a közlekedés biztonságának javításához. Ugyanakkor érdekes módon konkrét felhasználásról egyelőre nem esett szó, a csehek világító csatja egyelőre nem több érdekes prototípusnál.

Maga az övcsat-világítás egyébként nem új ötlet, egyes Audi típusokban már szériában kínálnak ilyet, viszont a többszínű biztonsági funkció tényleg a Skodánál merült fel először.